Home » Nouse ylös

Nouse ylös

Gymba nouse ylös1

 

Usein runsaan liikunnan uskotaan kompensoivan istumatyön haitat. Toimistotyötä tekevä hyötyykin reippaasta vapaa-ajan liikunnasta kevyen työnsä vastapainona. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että aktiivisestikin urheilevalle pitkäkestoinen istuminen on terveysriski. Tästä johtuen istumisen haittojen ehkäisyyn kannattaa panostaa myös työajalla.

 

Lue ratkaisuehdotukset ja ota käyttöön itsellesi niistä sopivimmat.

Pitkäaikainen päivittäinen istuminen edistää elintasosairauksien kehittymistä ja lyhentää siten elämän pituutta. Lisäksi se heikentää elämänlaatua. Seuraavassa syitä siihen, miten ja miksi.

 

Istuminen muun muassa:

• muuttaa rasva-aineenvaihduntaa terveydelle epäedulliseksi

• vaikeuttaa painonhallintaa ja kerryttää rasvaa vyötärölle

• edistää diabeteksen kehittymistä ja huonontaa verensokerin säätelyä

• aiheuttaa helposti tuki- ja liikuntaelinvaivoja

• hidastaa suoliston toimintaa ja pahentaa suolisto-oireita.

 

Mikä avuksi terveyshaittojen torjumiseen?

Työn tauotus

Taukojumppa kannattaa. Näyttöpäätteen edessä työskentelevä voi asentaa tietokoneelleen ohjelman, joka pompauttaa ruudulle säännöllisesti kehotuksen pitää tauko. Tai käynnistää ohjeistuksen liikesarjaan, jolla vetreyttää jäseniä. Puhelut voi hoitaa kävellen samalla vaikka pientä kehää omassa työhuoneessa. Roskakorin ja tulostimen on hyvä olla sen verran kaukana, että niiden luokse täytyy kävellä.

Kaikkiaan kannattaa huolehtia siitä, että istuminen keskeytyy vähintään tunnin välein. Kaikkein parasta olisi, jos voisit seisoa vähintään puolet työajastasi.

Seisomapöytä

Joka konttorissa olisi hyvä olla säädettävät työpöydät tai ainakin yksi työpiste, jossa voisi välillä naputella konetta seisaaltaan. Lihasten aktiivisuus on suurin piirtein kaksinkertainen seistessä istumiseen verrattuna. Lisäksi liikettä tulee seisottaessa jo sen takia, ettei kukaan jaksa olla kovin pitkään samassa asennossa.

Hyötyliikunta

Työmatkojen käveleminen tai pyöräileminen kannattaa. Baarissa tai bussissa voi luovuttaa kohteliaasti paikkansa jollekin toiselle. Portaita juoksemalla pääsee usein nopeammin perille kuin hissillä.

Televisiota katsellessa taas on hyvä hetki hoitaa lihashuoltoa venyttelemällä. Ystävänkin kanssa voi Ystävänkin kanssa voi saada hyötyliikuntaa ja vielä paremman mielen vaihtamalla kuulumiset välillä kahvittelun sijaan kävelyllä.

Riittävä kuntoliikunta

Pari aktiivista liikuntasessiota viikossa ei vielä riitä istumatyön haittojen ennaltaehkäisemiseen. 15 minuuttia ulkona joka päivä on toki parempi kuin ei mitään, joten siitäkin voi aloittaa. Vähitellen on kuitenkin hyvä sopeuttaa keho ja oma aikataulu reippaaseen liikkumiseen vapaa-ajalla. Liikunnalle alkaa löytyä aikaa, kun liikuntakerrat merkitään valmiiksi kalenteriin. Kun vielä hankitaan niin mukavia harrastuksia, että niitä olisi kivaa toteuttaa, vaikkei minkäänlaisia terveyshyötyjä tulisi, ollaan jo hyvässä vauhdissa.